2017-01-06 11:33:06• hírek • Szatmár.ro

2025 helyett csak 2018-ig hosszabbítottak

„Mind tisztában vagyunk vele, hogy a föld-visszaszolgáltatás kényes kérdés ebben az országban és ezzel együtt Szatmár megyében is. Az RMDSZ mindig szorgalmazta, hogy élvezzenek előnyt a visszaszolgáltatási tervezetek, ahogy a parlamenti választásban meg is fogalmaztuk. Fontos ez sok szempontból és nem csak a vidéken élő emberek számára" - magyarázta Magyar Lóránd, az RMDSZ parlamenti képviselője, a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban, amelyben egy évvel meghosszabbítják a jogtalanul elvett földek visszaszolgáltatási idejét.

Az RMDSZ eredetileg 2020-ig szerette volna meghosszabbíttatni ezt az időszakot, de végül mindössze egy év lett belőle. A kataszteri hivatal szakemberei szerint az eddigi visszaszolgáltatási ütemet tekintve még a 2020 is szűkösnek bizonyulna, s ezért komolyan fennállna a veszélye annak, hogy azok, akiknek a megadott határidőig nem sikerül birtoklevelet szerezniük, azok végleg elveszítik őseik földjét.

„A birtokviszonyok rendezése kiemelten fontos feladat kellene legyen. Erre nem elegendő egyetlen év, ezzel mindössze azt érjük el, hogy néhányan közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy ismét a birtokukban legyen a korábban jogtalanul elvett föld" - mutatott rá a határidő szűkösségének egyik hátulütőjére Magyar Lóránd, aki azt is kifejtette, hogy ahogy az eredeti tervezetet beterjesztő székelyföldi kollégái - Korodi Attila, parlamenti képviselő és Tánczos Barna, szenátor - ő vidékfejlesztési szakemberként aggódik azért, hogy ezzel a szűk határidővel nő majd azoknak a száma, akiknek a földjét megint államosítják, vagyis bekerülnek az Országos Mezőgazdasági Földalapba, amelyet az Állami Földalap kezel.

A határidő tehát ideiglenes megoldásnak jó, de az RMDSZ szakemberei kardoskodni fognak az eredeti, szakértőkkel egyeztetett 2025-ös határidő mellett, mert csak ebben az esetben van mód arra, hogy a lehető legtöbben visszaigényelhessék a jogos tulajdonaikat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: